Vilka vinterdäck ska jag välja?

När temperaturen sjunker och vinterns första snöflingor faller börjar många förare undra vilken typ av däck som är bäst för att ta sig fram på snöiga & hala vägar. Faktum är att försäljningen av vinterdäck når sin högsta nivå vid den här tiden varje år eftersom de ger mycket bättre grepp på hala ytor än året runt-däck  eller sommardäck. Men det är inte den enda faktorn du behöver ta hänsyn till när du väljer mellan vinterdäck och andra däck. Det finns flera saker du måste ta hänsyn till innan du investerar i en uppsättning vinterdäck, bland annat dina körvanor och din biltyp.

Nedan hittar du några användbara tips om hur du väljer de bästa vinterdäcken för din situation och dina behov. Vad du ska tänka på när du köper vinterdäck

Det finns flera saker du bör tänka på när du köper vinterdäck. Detta kommer hjälpa dig att välja de bästa vinterdäcken för din situation och dina behov. Här är de viktigaste sakerna att tänka på när du köper vinterdäck:

Vinterdäck

året runt-däck (sk. friktionsdäck)  kontra vinterdäck

Som nämnts ovan är den största skillnaden mellan vinterdäck och sk. året runt-däck att de senare är utformade för att användas under en mängd olika förhållanden, medan vinterdäck är utformade för att prestera bra i kalla temperaturer och isiga eller snöiga vägförhållanden. Vissa året runt-däck  kan också vara lämpliga för användning under vinterförhållanden. Det kan du ta reda på genom att titta på den information som tillverkaren tillhandahåller. året runt-däck är utformade för att fungera bra i en mängd olika vägförhållanden. De lämpar sig för användning under vinterförhållanden, men fungerar kanske inte lika bra som vinterdäck skulle göra. året runt-däck  är lämpliga för de flesta förare.

Men om du ofta kör i snöiga och isiga förhållanden kan du ha nytta av att ha vinterdäck. Vinterdäck är utformade för att ge mycket bättre grepp på hala ytor som snö och is. De har också en mjukare gummiblandning som gör att de greppar vägen bättre när det är vått. Detta är viktigt eftersom vintervädret kan skilja sig mycket från region till region.

Vilken typ av vinterdäck ska du välja?

Vinterdäck har ofta ett särskilt slitbanemönster som ger bättre grepp än året runt-däck . De har vanligtvis ett vintervänligt slitbanemönster som gör att de kan skära genom snö och slask. Vissa har också en speciell gummiblandning som gör att de förblir flexibla även när temperaturen sjunker under noll grader. Men alla vinterdäck är inte lika bra. Därför är det viktigt att välja rätt typ av vinterdäck för dina behov. Om du bor i ett område med mycket snö och is kanske du vill byta till vinterdäck. Om du för närvarande använder året runt-däck  kanske du vill byta till vinterdäck även om du inte ser mycket snö. Detta beror på att vinterdäck ger mycket bättre grepp på hala ytor som snö och is. Men det finns flera olika typer av vinterdäck. De är inte skapade lika och ger olika prestanda under vissa förhållanden.

Typer av vinterdäck

Även om det inte finns många skillnader mellan sommar- och vinterdäck finns det flera typer av vinterdäck. Innan du väljer vilken typ av vinterdäck som är rätt för dina behov måste du ta hänsyn till några saker. För det första måste du veta hur hårt vintervädret är i ditt område. Och för det andra måste du veta vilken typ av fordon du kör. Det finns flera olika typer av vinterdäck, bland annat: –

När är det dags att byta vinterdäck?

Livslängden för vinterdäck varierar från en modell till en annan, så du måste kontrollera informationen från tillverkaren. Vinterdäck är utformade för att ge bättre grepp på isiga och snöiga vägar. En del av dem har också en speciell gummiblandning som gör att de förblir flexibla även när temperaturen sjunker under noll grader. Detta innebär att vinterdäck är perfekta för vinterkörning, men de är inte det bästa valet för andra årstider. Vinterdäck gör din bil mindre bränslesnål och det är mindre troligt att den klarar sig bra på torr asfalt. De gör också att din bil är mer benägen att sladda på torr vägbana. Om du kör i områden där det sällan snö eller is på vägen, kan du överväga om du vill byta till friktionsdäck, så kallade “året runt-däck” istället. Då behöver du inte undvika de dubbfria gatorna som kan finnas i tätbefolkade områden. Detta gör även att din bil blir mer bränslesnål och förbättrar dess prestanda på torr vägbana.

Om du kör i områden med mycket snö och is bör du definitivt byta till vinterdäck (Nordiska friktionsdäck) eller t.o.m. dubbdäck. De ger mycket bättre grepp på hala ytor som snö och is. Och de har en mjukare gummiblandning som gör att de greppar vägen bättre när det är vått. Många förare som använder vinterdäck rapporterar om färre olyckor och bilreparationer. Därför är vinterdäck ofta obligatoriska i vissa områden. Som du ser finns det flera saker du måste tänka på när du köper vinterdäck. Men kom ihåg att vinterdäck är utformade för att användas i kalla temperaturer och isiga eller snöiga vägförhållanden. De är inte avsedda att användas på andra årstider, så du vill byta tillbaka till sommardäck när vädret blir varmare.

Kontakta
oss idag!

Öppettider
Mån – Tors   07:00 – 17:00
Fredag          07:00 – 15:00

Boka Däckbyte.

  1. Fyll i reg.nr och ditt mobilnummer  
    (Om fel reg. nr anges kan skiftet utebli)
  2. Välj tjänsten 
  3. Välj en tid 
  4. Bekräfta din bokning

Vill du veta pris på bilservice?

Vi lämnar offert inom 24 timmar.
Vår idé och vision är att ge kunden
mer service på samma adress,
din tid är värdefull.

Vilken tjänst vill du ha hjälp med?
kontaktinformation

Vill du veta pris på däck?

Låt oss göra jobbet och ge förslag inom 24 timmar!

Tänk på att sommar och vinterhjul kanske inte har samma dimensioner, så kontrollera mot de däck du skall byta ut. Vissa bilmodeller kan ha olika dimensioner på framdäck och bakdäcken. Alla däck är märkta med dimensionen på sidan av däcken.

Vilka typer av däck är du intresserad av?
kontaktinformation

Vi ordnar däcken

Det finns alltid däck i olika prisklasser att välja på när du köper nya däck från Vanadis Gummi. Söker du däck från
Pirelli, Continental, Goodyear, Michelin, Kumho eller från någon annan tillverkare har vi däck som stämmer med dina önskemål och behov.

Webbutik

Beställt direkt och se våra priser

Låt oss göra jobbet

Vi tar fram förslag som passar just Din bil.

Webbutik

Beställt direkt och se våra priser

Låt oss göra jobbet

Vi tar fram förslag som passar just Din bil.