Vanliga frågor om däck

F.A.Q

DÄCKMÖNSTER, SLITAGE & DÄCKVÅRD

Ojämnt slitna däck kan bero på flera saker. Den vanligaste orsaken är att du har fel lufttryck i däcken. För högt lufttryck gör att däcken slits mest mitt på slitytan. Med för lågt lufttryck slits däcken mer på utsidorna. En annan orsak kan vara att hjulinställningen är fel. Kontakta oss för råd eller om du vill kontrollera din hjulinställning

Orsaken till vibrationer i ratten, vid främst höga hastigheter, beror ofta på obalans i framhjulen. Om du har kört på en trottoarkant kan en balansvikt ha lossnat eller hamnat fel på något av hjulen.

Vid vibrationer i ratten bör du få dina hjul balanserade och undersöka din hjulinställning.

Du ska förvara dina däck svalt, torrt och mörkt.

Däck som är monterade på fälgar ska förvaras hängande eller liggande. Om däcket inte är monterat på fälg bör du förvara det stående eller liggande.

Läs mer om tjänsten däckförvaring som vi erbjuder.

Vi brukar påminna dig som har varit och skiftat däck i någon Däckiaverkstad, att efterdra hjulmuttrarna. Varför då? Jo, annars finns det en risk att hjulmuttrarna lossnar och du kan tappa hjulen. Vi rekommenderar att du efterdrar hjulmuttrarna efter cirka tio mil.

Läs mer om tjänsten däckförvaring som vi erbjuder.

 

Det finns oftas en liten tabell, som visar vilket lufttryck du ska ha, på insidan av tanklocket eller när man öppnar dörren på förarsidan vid A stolpen ” dörrkarmen”

Ofta står det rekommendationer för lufttryck för din bil, i bilens instruktionsbok. 

Fel lufttryck i däcken kan påverka bilens köregenskaper och bränsleförbrukning samt däckens livslängd. Om däcken sliter ojämnt kan det vara ett tecken på fel lufttryck.

Lufttrycket, inklusive reservhjulets, mäts med hjälp av ett lämpligt mätinstrument varannan vecka, minst en gång per månad.
Många har som vana att kolla varannan gång de tankar.

Rätt lufttryck ökar livslängden på dina däck samt ger lägre bränsleförbrukning.


Däckens lufttryck bör kontrolleras när däcken är kalla. Trycket ökar vid körning upp till 20%. Detta är normalt.

Olika lufttryck rekommenderas för respektive hjulaxel (däcken på en given axel bör alltid hålla samma lufttryck) och reservdäckets tryck, om däcket är av samma typ som de övriga, bör ligga minst 0,3 bar högre än det högsta tillåtna lufttrycket och justeras till rätt tryck vid montering på bilen. Om reservdäcket/hjulet är av en annan typ än bilens övriga, rådfråga biltillverkaren.

Du har troligen obalans i hjulen och behöver en balansering av hjulen. Kom då in till oss och gör en s.k spinnbalans, ring eller kom förbi så berättar vi mer.

DÄCKDIMENSIONER & MÄRKNING

När du köper nya däck ska du kontrollera att de är E-märkta (typgodkända). Märkningen sitter på däckets sida och består av ett gement eller versalt ”E” följt av ett godkännnandenummer. Märkningen är en garanti för att däcket klarar de säkerhetskrav som finns på däck inom Europa. Du är själv ansvarig för att däcken på din bil är E-märkta.

Särskilda regler gäller för däck till fordon som är av 1980 års modell eller äldre.

Låt oss ta ett exempel och förklara märkningen: 185/65 R

 • 185 anger däckets bredd i millimeter
 • 65 står för däcktvärsnittets höjd i förhållande till bredden
 • R betyder att det är ett radialdäck
 • 15 anger fälgens diameter angivet i tum

Får jag använda olika typer av däck på bilen?

Nej, alla däck ska vara av samma typ. Exempelvis diagonaldäck, radialdäck, sommardäck eller vinterdäck.

Vad bilen ursprungligen utrustats med framgår av registreringsbeviset. I vår regnummersökning kan du se vilka övriga dimensioner som passar på bilen, utifrån Däckias sortiment. Om du är osäker, kontakta din närmaste verkstad.

På alla däck finns en så kallas DOT-kod. Koden finns som en märkning på däckets sida. Sedan 2000 består koden av fyra siffror. De två första siffrorna visar däckets tillverkningsvecka och de två sista tillverkningsåret.

Exempel: DOT-koden 0307 betyder alltså att däcket är tillverkat vecka 3 och år 2007.

FRÅGOR OCH SVAR OM FÄLGAR OCH FÄLGVÅRD

Dessa uppgifter hittar du i första delen av bilens registreringsbevis.

Aluminiumfälgar är känsliga för starka rengöringsmedel. Till och med vissa typer av rengöringsmedel som är anpassade för fälgar kan skada ytan på dina aluminiumfälgar. När du rengör dina fälgar bör du använda ljummet vatten och ett milt bilschampo. Tvätta dina fälgar ofta för att enkelt få bort bromsdamm och annan smuts.

Ett urval av våra fälgar finns här

MÖNSTERDJUP FÖR DÄCK

Lagen säger att när vinterväglag råder ska mönsterdjupet på dina vinterdäck vara minst 3 millimeter på personbilar, lätta lastbilar och bussar som har en totalvikt på högst 3,5 ton.

När mönsterdjupet på ett däck är under 5 millimeter försämras väggreppet märkbart. Därför rekommenderar vi alltid ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.

För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.

Däckets mönsterdjup mäter du med en särskild mätsticka. Mönsterdjupet ska mätas på det mest slitna stället på däckets huvudmönster. Huvudmönstret är de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan.

 
FordonstypMönsterdjup
Lätta fordon och personbilar*3 millimeter
Tunga bilar** 5 millimeter
Tunga släpvagnar***1,6 millimeter

 * Personbil klass I, lätt lastbil, lätt buss och husbil med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon

**Lastbil, buss och personbil klass II med totalvikt över 3,5 ton.

*** Släpvagnar med totalvikt över 3500kg.

Informationen finns på Transportstyrelsens hemsida www.transportstyrelsen.se
 

SOMMARDÄCK, VINTERDÄCK OCH DUBBAR

Kör lugnt och försök undvika hastiga accelerationer. Se även till att ha rätt lufttryck i däcken. Tänk också på att dubbdäcken bara utgör en del av hela bilens totala miljöpåverkan, därför kan det vara ett bra alternativ att försöka samåka eller åka kommunalt, om det är möjligt.

Allrounddäck eller året-runt-däck benämns normalt däck som ska fungera året runt. I praktiken finns inga bra funktionella allrounddäck för vårt nordiska klimat. De däck som har tillräckliga egenskaper för att bli godkända som vinterdäck (se ”Vad är ett vinterdäck?”), har otillräckliga egenskaper på sommarväglag beroende på temperaturen.

Läs om allrounddäck eller om sommardäck och datum för vinterdäck.

 

Vinterdäck har ett annat typ av mönster. Detta gör att du får bättre grepp med vinterdäck när vinterväglag råder. Dessutom har sommar- och vinterdäck helt olika gummiblandningar. Gummit som finns i sommardäck blir hårt när det är kallt ute, vilket ger avsevärt sämre vägegenskaper.

Nej, dubbar som har lossnat kan inte ersättas med nya eftersom dubbarna inte blir kvar i hålen för dubbarna.

Om bilen använder dubbdäck måste du även ha dubbdäck på släpet. Om du däremot har dubbfria däck på bilen kan du använda både dubbade och dubbfria däck på släpet.

Du får inte blanda dubbade och dubbfria däck på personbil, samt lätt lastbil/buss.

Ja, men dubbfria vinterdäck har betydligt sämre vägegenskaper än sommardäck i varmt klimat. Gummit i däcken blir mjukt av värmen. Detta innebär att däcken kan bli sliriga, att de slits fortare och att bromssträckan blir märkbart längre.

  • Från 1 dec – 31 mars måste ha du ha vinterdäck på bilen, vid vinterväglag.
  • Från den 1 okt – 15 April får du använda dubbdäck.
  • Mellan 16 april – 30 september  är förbjudet att använda dubbdäck, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
  • Du får byta till sommardäck från den 1 april.

 

Vinterväglag är när det finns snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägbanan.

Du ska vara observant på två saker när du ska montera dina vinterdäck:

 1. De bästa däcken bör monteras bak för att minska risken för sladd. Alltså de däck som har det största dubbutsticket, största mönsterdjupet eller bedöms ha bäst väggrepp ska monteras bak på bilen. Denna regel gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.
 2. Var noga med rotationsriktningen. Om däcken är märkta med en pil som anger däckets rotationsriktning. Montera hjulet så att rotationsriktningen stämmer överens med hjulets rotationsriktning när du kör.

Måste även tunga fordon använda vinterdäck?

Från första januari 2013 blev det krav på vinterdäck på drivaxeln på lastbilar och övrig tung trafik(totalvikt på mer än 3,5 ton). Kravet gäller liksom för personbilar under perioden 1 december till 31 mars när vinterväglag råder.

Lagen säger att när vinterväglag råder ska mönsterdjupet på dina vinterdäck vara minst 3 millimeter på personbilar, lätta lastbilar och bussar som har en totalvikt på högst 3,5 ton.

När mönsterdjupet på ett däck är under 5 millimeter försämras väggreppet märkbart. Därför rekommenderar vi alltid ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.

För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.

Du måste använda vinterdäck från den 1 december till 31 mars när vinterväglag råder.

Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april, eller annan tid om vinterväglag råder eller om det förväntas bli. Läs mer om vad som gäller för vinterdäck här (extern webbplats).

Som vinterdäck räknas både dubbade och dubbfria däck. Ett vinterdäck ska vara:

 • särskilt framtaget för vinterkörning
 • märkt med M+S, M-S, M&S, MS, M.S. eller Mud and Snow

Notera att det finns däck med märkningen M och S som inte är särskilt framtagna för vinterkörning. Det kan exempelvis vara vissa typer av terrängdäck.

Däckbranschens Informationsråd eller vi kan hjälpa dig att bedöma om ett däck är godkänt som vinterdäck.

MÖNSTERDJUP FÖR DÄCK

Om du köpt däck och fälgar och skickat iväg ordern är det inte möjligt att ändra den i webbutiken, men du är välkommen att kontakta den leveransverkstad du valt via telefon eller e-post så får du hjälp.

Har du bokat tid för däckskifte kan du själv ändra eller avboka tiden på däckia.se. Skriv in ditt reg.nummer och följ instruktionerna. Annars vänligen kontakta oss så hjälper vi dig

Vid köp via Däckias, eller Vanadis gummi’s webbutik gäller ångerrätten i enlighet med Distans- och hemförsäljningslagen (2005:59). Det innebär att du som privatperson har rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar från den dagen du hämtat varorna på verkstaden. Varorna ska vara i sitt ursprungliga skick för att ångerrätten ska gälla. Om däcken och/eller fälgarna är monterade på bilen och du börjat köra gäller inte ångerrätten.

Om en leveransförsening skulle uppstå kontaktar vi dig via e-post eller telefon. Du ges möjlighet att boka om din tid. Vi kommer alltid att göra vårt allra bästa för att fullfölja din beställning. Det kan finnas situationer då vi inte klarar det, t ex vid force majeure eller om en av våra leverantörer inte kan fullfölja sitt åtagande till oss. Du har alltid rätt att häva köpet vid leveransförseningar.

Dagen innan ditt inbokade besök skickar vi en påminnelse via sms till ditt mobiltelefonnummer. Har du inte möjlighet att komma på den inbokade tiden ber vi dig kontakta oss så snart du kan och senast ett dygn före din inbokade verkstadstid. Däckia har rätt att debitera en avgift på 399 kronor om du uteblir från en inbokad tid utan att avboka denna eller vid avbokning som görs senare än 24 timmar före inbokat besök.

 

Nej, fraktkostnaden ingår i priset.

Nej, fälgar ingår inte i priset men du kan självklart beställa även fälgar på hos oss

JA, Vanadis Gummi är en del av Däckiakedjan som ägs och drivs av Däckia AB.

Vad säger våra kunder

Peter Lindström
Peter Lindström
2024-01-24
Jättebra
Mikael Åhlin
Mikael Åhlin
2024-01-09
Snabb o bra service med punktering
Hampus Forberg
Hampus Forberg
2023-11-21
Alltid enkelt och smidigt!
Mathias K
Mathias K
2023-10-26
Bra service som alltid
Lars
Lars
2023-10-25
5:e säsongen jag har däcken här. I år blev det nya puckar på både privatbilen och forma bilen. Alltid trevligt bemötande och bra godis.

Siffror & statistik

Över

recensioner med betyg 4.8 av 5 möjliga.
0

Fler än

Däckbyten Sedan 1971
0

Över

År i vasastan
0

Kontakta
oss idag!

Öppettider
Mån – Tors   07:00 – 17:00
Fredag          07:00 – 15:00

Boka Däckbyte.

 1. Fyll i reg.nr och ditt mobilnummer  
  (Om fel reg. nr anges kan skiftet utebli)
 2. Välj tjänsten 
 3. Välj en tid 
 4. Bekräfta din bokning

Vill du veta pris på bilservice?

Vi lämnar offert inom 24 timmar.
Vår idé och vision är att ge kunden
mer service på samma adress,
din tid är värdefull.

Vilken tjänst vill du ha hjälp med?
kontaktinformation

Vill du veta pris på däck?

Låt oss göra jobbet och ge förslag inom 24 timmar!

Tänk på att sommar och vinterhjul kanske inte har samma dimensioner, så kontrollera mot de däck du skall byta ut. Vissa bilmodeller kan ha olika dimensioner på framdäck och bakdäcken. Alla däck är märkta med dimensionen på sidan av däcken.

Vilka typer av däck är du intresserad av?
kontaktinformation

Vi ordnar däcken

Det finns alltid däck i olika prisklasser att välja på när du köper nya däck från Vanadis Gummi. Söker du däck från
Pirelli, Continental, Goodyear, Michelin, Kumho eller från någon annan tillverkare har vi däck som stämmer med dina önskemål och behov.

Webbutik

Beställt direkt och se våra priser

Låt oss göra jobbet

Vi tar fram förslag som passar just Din bil.

Webbutik

Beställt direkt och se våra priser

Låt oss göra jobbet

Vi tar fram förslag som passar just Din bil.