Finns det en lag angående vinterdäck? Ja, det finns en lag som säger att:

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden
1 december – 31 mars
.

Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Så lagen säger att du måste ha vinterdäck på bilen under tidsperioden 1 december till 31 Mars. Dock, händer det att första halkan kommer tidigare än vad lagen om vinterdäck säger och därför är det viktigt att byta till vinterdäck tidigare än 1 dec!

Det är bilens förare som bestämmer när den vill ha vinterdäck efte sina körförhållanden och bör planera när det är dags att byta till vinterdäck.

Vardagen består av stress och många viktiga sysslor som skall hinna bli gjorda och då är det inte ovanligt att byta vinterdäck blir uppskjutet.

Vanadis Gummi\'s professionella mekaniker byter dina vinterdäck snabbt och effektivt med ett brett utbud av marknadens ledande varumärken

När halkan eller snön kommer blir det stressigt att snabbt kunna boka en tid för byte på grund av att många andra sitter i samma situation och vill också snabbt, byta till vinterdäck!

Det lönar sig ofta att vara proaktiv i ditt byte!

Tiden för att byta till vinterdäck kan också vara olika beroende på om man kör på friktionsdäck eller dubbdäck, vi råder att byta till vinterdäck redan oktober om man åker odubbade däck/ friktionsdäck. Det är bara fördelar med att byta vinterdäck tidigt, däcken får rulla lite på barmark och nöta bort lite av ytan som blir när dom har legat under sommaren, detta medför lite bättre grepp när vinterväglag råder.

Många är oroliga att man sliter mycket på sina däck om man byter fört tidigt men det är inget att oroa sig för, det lilla slitaget som blir är som sagt bara bra för greppet när väl vintern väl kommer.

Det är ofta ganska kallt i oktober och vägbanan är kallare som gör att slitaget blir mindre på dina vinterdäck. 

När det gäller slitage på däcken så är det vanligaste felet många gör, att vänta med att byta till vinterdäcken till sommardäck på våren! Då är asfalten varmare och det sliter betydligt mer på dina vinterdäck!

Undvik överraskningar och byt till vinterdäck i tid. Vinterdäcken skall vara på redan vid första halkan.

Hur skall man tänka om man kör på dubbdäck ?

Med dagens moderna dubbdäck sliter det betydligt mindre på våra vägar än förr i tiden. Mycket av rasslet är borta och gamla ståldubben är ersatt av aluminiumdubb eller en kompositdubb.

Dubbdäcken har en helt annan konstruktion än tidigare, flera tillverkare av dubbdäck har en inbyggt stötdämpareffekt som även minskar slitaget på våra vägar.

Vi rekommenderar att kanske vänta lite längre med att byta till dubbdäcken jämfört med friktionsdäcken. I Stockholmsområdet brukar det vara lagom att byta runt 1 november men om snön eller frost och halka kommer tidigare så bör du också byta till dubbdäcken tidigare, men med 25 års erfarenhet av däckbyten har vi en ganska bra statistik att utgå ifrån.

Man får använda vinterdäck redan från 1 okt, det kan kännas tidigt men åker man på friktionsdäck är det bara klokt att byta i tid och på så vis, vara förberedd på halkan. För halkan kommer varje år!

På våren sen, måste dubbdäcken tas av senast den 15 April.
Friktionsdäck får man alltså använda tidigare och senare än lagstadgade datum för vinterdäck. Men de slits som sagt mycket mer när det inte är vinterväglag och asfalten är varmare. Dubbdäcken är förbjuda att använda från 16 April till 30 september.

Nu vet du vad det är för datum för att byta till vinterdäck, sen är det upp dig själv att bedöma vad som är lämpligt för dig och hur du använder bilen.
Vi på Vanadis Gummi är alltid behjälpliga att råda till till däckbyte.
Kör nu försiktigt i vinter!
Hälsningar från oss i
teamet hos Vanadis Gummi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *